PKN RAVENSTEIN

Nadenkertje

Het is goed geweest vandaag.

Toen ik nog een kleine jongen misschien 7 jaar was gingen we wel eens logeren op de boerderij bij mijn opa en oma.
Oma was een oude  vrouw met grote wallen onder de ogen en een ingevallen gezicht, ze was bedlegerig.
Ik zal het nooit vergeten dat we s’avonds om half acht allemaal bij oma om het bed gingen zitten, opa schudde het kussen op en oma ging iets overeind zitten.
Mijn neef speelde op het harmonium mijn zussen en ik gingen dan christelijke liedjes zingen.
Bij het horen van de liedjes leefde oma helemaal op haar ogen gingen glinsteren.
Na ons zingen pakte opa de bijbel en las een stuk voor  hierna klapte hij de bijbel dicht en zei; vrouw het is goed geweest vandaag, we gaan slapen.

Maar er klopte niets van het was namelijk helemaal niet goed, oma lag al 3 jaar op bed en had veel pijn van doorligplekken, ook stonk het er altijd een beetje want oma was incontinent.
En opa; opa zijn ene been was een stuk korter als het andere been zijn ene schoen was normaal de andere was wel 10 cm hoger. Hij had pijn bij het lopen. Het is goed geweest vandaag ??

Lang heb ik gedacht er klopt niets van; Die dag was helemaal niet goed geweest, maar erger nog er was geen hoop of uitzicht op verbetering. 

Maar als ik er nu aan terug denk krijg ik toch een warm gevoel, die blik in de ogen van mijn oma toen we om haar bed stonden maar ook de sonore stem van mijn opa toen hij voorlas uit de bijbel. Het was voor hun de Bron van geborgenheid en uitzicht onder moeilijke omstandigheden.

Het is goed geweest vandaag

Jan Meerdink


 
terug